Introducció

Què aprendràs?


Aquestes jornades, que porten per títol «Com mostra la literatura infantil i juvenil els grans reptes del món actual? Guerra, clima i tecnologies» tenen per objectiu:

         • Donar a conèixer estratègies didàctiques que potencien la lectura literària com a instrument d’aprenentatge en diferents contextos (aula, biblioteca escolar i espais exteriors a l’entorn escolar-rutes literàries, exposicions, recitals i altres espectacles).

         • Oferir recursos per saber seleccionar obres adequades per a la lectura i la literatura en les diferents etapes educatives i mostrar propostes didàctiques per promoure l’hàbit lector.

         • Promoure la reflexió entre els docents sobre la utilització de les noves tecnologies per al foment de la literatura a l’escola (aplicacions literàries, projectes audiovisuals, etc.).

         • Oferir eines i estratègies per tractar la literatura des d’una perspectiva interdisciplinar, vinculant diferents àrees: música (glosa, cançó popular, cançó d’autor, etc.), patrimoni natural, social, cultural i artístic (rutes literàries, dramatitzacions, etc.)


PROGRAMA DE LA JORNADA


DIMECRES 3 DE JULIOL

09.00 - 09.30 h

         • Lliurament de documentació

09.30 - 10.00 h

         • Inauguració de les Jornades

10.00 - 11.30 h

         • Acte d’homenatge a l’escriptora Maite Carranza, conduït per Carme Rubio i Sílvia Mas


Maite Carranza és escriptora de narrativa infantil i juvenil, i guionista de televisió. Les seves obres es caracteritzen per la creació de personatges contundents i arguments plens d’acció i, especialment, tenen el mèrit d’haver iniciat molts joves lectors en el gust per la lectura. Ha guanyat força premis literaris (Josep M. Folch i Torres, Crítica Serra d’Or Juvenil, Premi Fiction Express...) i l’interès per la seva producció ha traspassat fronteres, com ho prova el fet que les seves històries s’han traduït a moltes llengües.

Es podrà visitar una mostra de l’obra literària de l’homenatjada.

         • 11.45 - 13.30 h

Ales. Més enllà de la migració, a càrrec de Roberta Bridda i Loreley Bertrán, presentat per M. Àngels Verdaguer

Taller basat en el tema dels refugiats a partir de testimonis literaris.

Dinar lliure

         • 15.30 - 16.00 h

Cafè conversa: benvinguda i presentació dels participants

         • 16.00 - 16.45 h

Conversa amb la pintora i il·lustradora Isa Basset, conduïda per Carme Rubio i Mia Güell

Isa Basset és pintora i il·lustradora. Les seves imatges destaquen per la contundència dels colors i per l’expressivitat dels seus personatges. Contemplar l’obra d’Isa Basset és submergir-se en un estat d’optimisme i bons propòsits, de festa major i de solidaritat, és una cura per als mals que colpeixen el món actual.

         • 16.45 - 18.00 h

Pòdcast Poc Cas

Gravació d’un nou capítol de Poc Cas, un pòdcast de literatura infantil i juvenil de Vilaweb que condueixen Paula Jarrin, llibretera, Carlota Torrents, agent literària, i Tina Vallès, escriptora i traductora.

         • 18.15 - 19.45 h

El cocodril Crec. «No és or tot el que brilla» (Marta Esmarats. Cacauet Teatre)

Muntatge amb teatre d’ombres i música inspirat en una notícia real. La història se situa a Indonèsia i tracta d’un cocodril encallat a la riba del riu Palu degut a les deixalles i a una roda de motocicleta.


DIJOUS 4 DE JULIOL

         • 9.30 - 13.30 h

Ruta literaturitzada Cantem a la natura?

Preruta, itinerari i postruta, amb reflexió a l’aula i aplicacions didàctiques sobre la ruta multidisciplinària per l’entorn de l’Abadia.

Dinar lliure

         • 15.00 - 15.30 h

Cafè conversa amb la presentació de noves publicacions sobre els reptes de la LIJ del segle XXI

         • 15.30 - 17.00 h

Conferència-taller a càrrec d’Estampa (col·lectiu artístic).

Pedagogia crítica per a intel·ligències artificials

Cada vegada és més senzill accedir a eines d’Intel·ligència Artificial i, a vegades, ens podem plantejar com fer-les aliades nostres. Aquest taller ens permetrà explorar algunes eines i veure com les podem utilitzar per explorar la lectura i l’escriptura.

         • 17.00 - 17.45 h

Presentació de l’experiència a Primària i a l’ESO del

projecte Art i Escola, 2023-2024, presentat per Bruna

Dinarès

Programa que té com a fita promoure i posar en valor la presència de l’art a les escoles, impulsat per ACVIC Centre d’Arts Contemporànies i el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona.

         • 18.00 - 19.35 h

Cants del pou, a càrrec d’Antoni Casassas

Concert, interpretat a cappella, que recull diferents èpoques i tradicions d’arrel dels Països Catalans, de Catalunya, i també d’Occitània o de l’Alguer.

Tancament de l’Escola

Durant els dos dies de les Jornades es podrà veure i sentir la instal·lació d’art, Els vostres noms, de Marcel·lí Gutiérrez i Marta Esmarats, que pretén recuperar la memòria històrica, recordar i dignificar unes dones innocents, les bruixes (Catalunya, segles XV i XVII).

Equip docent


Professorat

Maite Carranza.

Escriptora de narrativa infantil i juvenil, i guionista de televisió, que ha guanyat força premis literaris —des del Premi Josep Maria Folch i Torres per La revolta dels lactants (1986) o el Crítica Serra d’Or de literatura juvenil, per Ostres, tu, quin cacau! (1987) fins al Crítica Serra d’Or Juvenil 2018 per Una bala per al record o el Premi Fiction Express 2022 per La tormenta. Les obres de Maite Carranza es caracteritzen per la creació de personatges contundents i arguments plens d’acció i, especialment, tenen el mèrit d’haver iniciat molts joves lectors en el gust per la lectura. L’interès per la seva obra ha traspassat fronteres, com ho prova el fet que les seves històries s’han traduït a moltes llengües.

Isa Basset.

Pintora i il·lustradora. Les seves imatges destaquen per la contundència dels colors i per l’expressivitat dels seus personatges. Contemplar l’obra d’Isa Basset és submergir-se en un estat d’optimisme i bons propòsits, de festa major i de solidaritat, és una cura per als mals que colpeixen el món actual.

Loreley Bertrán.

Escriptora. És experta en els llenguatges dels àlbums il·lustrats. Tècnica en Cooperació Internacional durant 25 anys. Tècnica municipal en Memòria Històrica. Artista tèxtil entreballs de memòria democràtica exposant actualment a VII Encuentro Internacional de Arte Textil de Zaragoza. Postgrau de Mediació Intercultural a la URL. Coautora de l’àlbum il·lustrat Roig de cel (2021), editat per la Unió Europea i traduït a 8 llengües.

Roberta Bridda.

Des del 2003 viu i treballa a Barcelona com a il·lustradora i enquadernadora. Llicenciada en Arquitectura a la Universitat IUAV de Venècia ha realitzat la seva formació en les arts gràfiques i del llibre a Itàlia i Espanya. És professora associada d’Educació Visual i Plàstica a la Facultat d’Educació de la UB. Imparteix cursos i tallers relacionats amb l’educació artística i el llibre artesanal per a alumnes de totes les edats. En els darrers anys la seva investigació personal s’ha centrat en els llibres tàctils il·lustrats.

Carlota Torrents.

Agent literària. Coneix molt bé el sector editorial, perquè també ha estat editora i va ser la responsable del portal Què llegeixes?. Ara, a més, condueix el pòdcast literari de Vilaweb, Poc cas.

Tina Vallès.

Escriptora, traductora i correctora. Conrea tant literatura per a adults (La memòria de l’arbre, premi Anagrama i traduïda a 20 llengües) com literatura infantil. També fa molta divulgació sobre lectura i literatura a través dels seus articles a Vilaweb. I és cocreadora del pòdcast Poc cas de Vilaweb.

Paula Jarrín.

Propietària de la Llibreria Al·lots de Barcelona, especialitzada en literatura infantil i juvenil, a més de professora de la Didàctica de la literatura infantil i juvenil a la Universitat de Barcelona. I és cocreadora del pòdcast Poc cas de Vilaweb.", també s’ha de corregir amb la Paula.

Marta Esmarats.

Actriu, titellaire, creadora escènica, locutora. Més de vint anys treballant amb la veu i en projectes per a entitats i fundacions dedicades a la literatura. Actualment membre de Cacauet teatre.

Estampa.

Col·lectiu artístic, de programadors, realitzadors i investigadors que treballen en els àmbits de l’audiovisual i els entorns digitals.

Bruna Dinarès.

Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la UPF i ha cursat el Postgrau en Il·lustració Científica de Ciències Naturals per la UdG i ha centrat la seva carrera en els camps de l’educació, la comunicació audiovisual i les arts. Des de 2011 treballa a H. Associació per a les Arts Contemporànies, coordinant les activitats educatives d’ACVIC Centre d’Arts Contemporànies.

Antoni Casassas.

Artista multidisciplinari osonenc, responsable de “Cants del pou” on interpreta el repertori “a cappella”. Ha fet molts altres projectes amb diverses disciplines artístiques.

Sobre el curs

  • Acció formativa
    14a Escola d’Estiu de Literatura Infantil i Juvenil de Montserrat
  • Modalitat
    Presencial
  • Família professional
    Educació
  • Data Inici del curs:
    03/07/2024
  • Data Final del curs:
    04/07/2024

Horari

  • Des de les 9 fins a les 14 hores i des de les 15:30 fins a les 19:45 hores

Centre

UManresa - FUB
Av. Universitària, 4-6, 08242 Manresa
93 877 41 79
[email protected] Manresa

Veure web

Requisits

  • Va adreçat a mestres i professorat d’Educació Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat, de cicles formatius, professionals de la biblioteconomia i de l’edició, estudiants dels àmbits educatiu, documentalista i d’humanitats, i persones interessades en la temàtica literària.
  • Preu 185€

Tràmits

https://escolapostgrau.uvic.cat/curs/14a-escola-destiu-de-literatura-infantil-i-juvenil