Per percebre utilitzem moltes modalitats sensorials; però, sens dubte, el sistema més important i complex és el sistema sensorial tàctil-cinestèsic. De fet, és el sistema més rellevant pel desenvolupament del nadó des del moment del naixement.
La Dra. Felice Affolter, després de molts anys d’estudi, va arribar a la conclusió de que les interaccions tàctil-cinestèsiques que el nen realitza amb el seu entorn són la base pel seu desenvolupament.
A partir del moviment i de l’entorn, el nen descobreix que els objectes i el seu propi cos poden moure’s i posar-se en relació. Aquest descobriment és el que li permetrà al llarg del seu desenvolupament “resoldre els problemes” que se li presentin en la seva interacció amb l’entorn (obrir una porta, agafar un objecte, treure una jaqueta, posar-se una bata...).
La comprensió de les relacions causa-efecte i la seva resolució, seran la base per obtenir les capacitats més abstractes (memoritzar, organitzar espai-temporalment les informacions, desenvolupar el llenguatge...). En conseqüència, si les arrels tàctil-cinestèsiques “fallen” a causa d’una lesió cerebral, la capacitat per interactuar amb l’entorn queda reduïda.
Sovint, en persones amb dany cerebral, símptomes com respostes agressives, to muscular inadequat, por, dificultat en la manipulació d’objectes, problemes amb el llenguatge, la memòria, hiperactivitat.... poden millorar si oferim a la persona informació tàctil suficientment estructurada que l’ajudi a saber en tot moment on està el seu cos, on està l’entorn immediat i, en conseqüència, saber què està passant en aquell moment.
La vida diària ens ofereix molts problemes que cal solucionar; des de que ens despertem fins que anem a dormir, cada acció pot resultar un problema per resoldre pels nostres pacients. Per això, cal utilitzar les AVD per a fer la nostra teràpia.
Resulta excepcional, ajudar a les persones amb dany cerebral a organitzar la informació perceptiva a través de les activitats de la vida diària.
Sobre el curs
Acció formativa
Curs Abordatge tàctil-cinestèsic de les alteracions perceptives
Modalitat
Presencial
Família professional
Sanitat
Data Inici del curs:
12/04/2024
Data Final del curs:
13/04/2024
Temari
Bases teòriques, premisses i sistema tàctil-cinestèsic.
Pràctica 1: pràctica vivencial per entendre el sistema tàctil-cinestèsic.
Evolució tàcitl-cinestèsica del 1r any de vida
Pràctica 2: pràctica vivencial per entendre el sistema tàctil-cinestèsic.
Pràctica 3: pràctica vivencial prensió
El rendiment perceptiu
Rendiment modal
Rendiment intermodal
Rendiment serial
Les relacions topològiques i el model de les arrels
Pràctica 4: activitat vivencial per relacionar les arrels (unitats de interacció tàctil-cinestèsica) i la cognició.
Tècniques per intervenir en els esdeveniments quotidians
Activitats bimanuals
Activitats sense participació bimanual
Pràctiques 5, 6 i 7:
Exercicis vivencials d’acompanyaments informatius en una AVD.
Activitats per vivenciar, experimentar i practicar les tècniques a través d’AVDs.
Exercicis per aplicar i integrar les tècniques apreses.
Importància de la comprensió per la producció
Pràctica 8: activitat vivencial sobre la importància del sistema tàctil-cinestèsic