La creixent demanda d'atenció a les persones amb problemes de salut mental ha generat reptes per als professionals que treballen en centres residencials, sociosanitaris i atenció domiciliària. ElCurs Aspectes de la cura i l'atenció de persones amb problemes de salut mental aborda aquesta necessitat de formació especialitzada, amb l'objectiu de millorar la competència dels professionals i proporcionar-los les eines necessàries per atendre aquest col·lectiu.
Aquest curs pretén generar nous recursos en l'àmbit de l'atenció a la salut mental, millorant la competència en l’exercici de la seva activitat laboral a professionals que es trobin treballant en centres residencials no específics, sociosanitaris o en l’atenció domiciliària de persones amb problemes de salut mental.
Les persones amb problemes de salut mental greu mostren unes dificultats en el seu funcionament a nivell sociocomunitari. Les dinàmiques socials dels darrers anys han conduit a que sorgeixin noves necessitats emergents de salut per a aquestes persones; principalment, el fet que s'hagi produït un canvi en el perfil dels cuidadors: abans els pares es feien càrrec de persones amb problemes de salut mental, mentre que ara són altres familiars o persones significatives qui se n’ocupa. Aquest fet ha comportat la necessitat de llocs d'habitatge específics per aquestes persones. Tot i que existeixen recursos públics específics per a salut mental (llars residència i llars amb suport), aquests són deficitaris.
Per aquest motiu, en els darrers anys, aquestes persones han ocupat places en serveis residencials que no són especialitzats per a atendre persones amb problemes de salut mental. Aquest fet comporta que el personal que atén a aquestes persones no té els suficients coneixements teòrics ni pràctics. El curs que es presenta pretén donar formació específica, tant teòrica com pràctica, en la cura i atenció a persones amb problemes de salut mental a professionals que es troben exercint la seva activitat laboral en centres residencials no específics, sociosanitaris i en l’atenció domiciliària de persones amb problemes de salut mental.
Objectius del curs
Capacitar professionals (competències transversals i específiques) que es troben treballant en centres residencials no específics, sociosanitaris o bé que realitzen tasques d’atenció domiciliària per a la pràctica de la seva professió amb persones amb problemes de salut mental.
Facilitar les eines necessàries per tal que aquests professionals puguin implementar les competències adquirides i realitzar un maneig adequat dels problemes de salut mental.
Sobre el curs
Acció formativa
Curs Aspectes de la cura i l'atenció de persones amb problemes de salut mental
Modalitat
Presencial
Família professional
Sanitat
Data Inici del curs:
08/11/2024
Data Final del curs:
22/11/2024
Temari
Diferenciació entre psicopatologia i normalitat o aspectes lligats a la cultura i l’edat. Identificació dels símptomes i manera d’abordar-los, com reaccionar, com mantenir un vincle i relació de confiança. Escolta activa, reforç i extinció de símptomes i conductes. Les principals àrees de la psicopatologia (explicació dels continguts teòrics i visualització d’exemples o casos pràctics)
Solitud, autoaïllament, dificultats de comunicació amb l’entorn i família, negació de problemes, evitació de contactes, minimització de dificultats, ocultació de símptomes.
Aspectes fonamentals del vincle, respecte, dignitat. L’escolta activa i la implicació. La distància emocional i l’administració de límits. L’assertivitat. La validació de les experiències i sentiments sense jutjar. Identificació d’actituds que portem incorporades com a prejudici i estigma vers la persona amb problemes de salut mental (por, violència, menysteniment, paternalisme compassiu versus rebuig hostil...).
Identificació i abordatge de peculiaritats o inadeqüació d’actituds i comportaments: hàbits bàsics (higiene, menjar, son, ritmes i horaris); acumulació d’objectes, roba, menjar; demandes inapropiades (diners, confidències vers altres usuaris o família, menjar, neteja, sexe); reconeixement i actitud davant de conductes i necessitats específiques (aspectes derivats de la precarietat econòmica i/o de la manca de recursos personals; enganys parcialment o del tot inconscients; prostitució; conductes dependents/submises; peculiaritats en el vestir, la regulació de la temperatura i la relació amb objectes.
L’extinció de conductes o demandes repetitives.
El reforç dels aspectes positius.
Maneig d’aspectes com la hiperfamiliaritat, els comentaris personals o la frontera entre les pròpies experiències i les de la persona usuària. Elements de la professionalitat, respecte i distància justa.
Gestió de la querulància i la queixa no justificada o l’atac o qüestionament personal.
Elements del projecte vital i adaptació segons les etapes de la malaltia, l’edat, les pèrdues sofertes a nivell personal, familiar, econòmic, d’oportunitats. Identificació individualitzada, possibilitats de rescatar habilitats prèvies o reconectar amb fonts o àmbits d’interès del passat.
Gestió i ajust de les expectatives i plans de manera personalitzada: curt, mig i llarg termini. Aspectes de formació i lleure, ocupació en activitats segons el context i les capacitats.
Horari
8 i 15 de novembre, de 9h a 14 hores (sessions teòrico-pràctiques).
22 de novembre, de 9 a 14h i de 15 a 18 hores (sessions de simulació).
Professionals d’infermeria, auxiliars d’infermeria, treballadores familiars i personal d’atenció domiciliària dels Centres residencials, sociosanitaris i d’atenció domiciliària.