Introducció

La Doble Titulació entre el Màster Universitari en Enginyeria de Mines (MEM) i el Màster en Enginyeria del Terreny (MET) combina l'enginyeria del terreny (geotècnia, sísmica, hidrogeologia) amb l'enginyeria de mines amb l'objectiu de formar futurs professional amb un espectre d'opcions de treball molt àmplies. La doble titulació té com a objectiu proporcionar una formació especialitzada en la cerca i explotació de recursos minerals i energètics de manera sostenible així com en el camp de la geotècnica, la gestió dels recursos hídrics i l'avaluació i predicció del risc sísmic.

Les pràctices en empresa es poden convalidar per optatives (fins a 10 ECTS) i estades a l’estranger.

Aquesta doble titulació neix com una necessitat natural de combinar l'enginyeria del terreny (geotècnia, sísmica, hidrogeologia) amb l'enginyeria de mines (explosius, activitats extractives d'interior i exterior, processament de minerals) de forma que pugui donar lloc a un futur professional amb un espectre d'opcions de treball molt àmplies. Cal destacar que acadèmicament parlant hi ha una relació important entre aquests dos àmbits. A més, les dues escoles en que s'imparteixen els màsters objecte de la doble titulació disposen de graus que donen entrada a aquesta doble titulació de forma molt natural i donen una continuïtat acadèmicament consistent amb els estudis de màster. Per una banda el Grau en Enginyeria Minera (EPSEM) i per altre banda el Grau en Enginyeria Geològica (Escola de Camins de la UPC i Facultat de Geologia de la UB), són graus amb atribucions d'enginyeria tècnica de mines (especialitats diferents que es complementen molt bé per donar lloc a professionals que cobreixin les necessitats del mercat). Així mateix, cal ressaltar que els graduats que s'esmenten no són els únics que poden donar lloc a candidats a fer la doble titulació de màster.


Sobre el curs

  • Acció formativa
    Doble Màster d'Enginyeria del Terreny i Enginyeria de Mines
  • Modalitat
    Presencial
  • Família professional
    Indústries extractives
  • Data Inici Preseleccio:
    06/06/2023
  • Data Final Preseleccio:
    30/06/2023
  • Data Inici del curs:
    08/09/2023
  • Data Final del curs:
    17/07/2024

Temari

  • Itinerari 1: EPSEM-ETSECCPB
  • Primer curs (EPSEM)
  • Primer quadrimestre
  • Economia de l'empresa minera* 5 ECTS / Màquines mineres 5 ECTS / Modelització i avaluació de recursos geològics 5 ECTS / Modelització en processament de minerals* 5 ECTS / Gestió dels recursos geològics i energètics 5 ECTS / Gestió del territori i espais subterranis 5 ECTS
  • Segon quadrimestre
  • Mètodes numèrics aplicats a l'enginyeria minera* 5 ECTS / Modelització i simulació de les excavacions subterrànies* 5 ECTS / Enginyeria de minerals 5 ECTS / Disseny i modelització minera* 5 ECTS / Modelització en voladures* 5 ECTS / Enginyeria minero-ambiental 5 ECTS
  • Segon curs (ETSECCPB)
  • Primer i segon quadrimestres
  • Modelació de fluxe i transport en medis porosos 5 ECTS / Mecànica de sòls 5 ECTS / Mecànica de roques* 5 ECTS / Sismologia* 5 ECTS / 3 obligatòries d'especialitat MIT 15 ECTS / 2 optatives del MET 10 ECTS
  • Itinerari 2: ETSECCPB-EPSEM-ETSECCPB
  • Primer curs (ETSECCPB)
  • Primer quadrimestre (ETSECCPB)
  • Modelació de fluxe i transport en medis porosos* 5 ECTS / Mecànica de sòls* 5 ECTS / Mecànica de roques* 5 ECTS / Sismologia* 5 ECTS / 2 obligatòries d'especialitat MET 10 ECTS
  • Segon quadrimestre (EPSEM)
  • Mètodes numèrics aplicats a l'enginyeria minera* 5 ECTS / Modelització i simulació de les excavacions subterrànies* 5 ECTS / Enginyeria de minerals 5 ECTS / Disseny i modelització minera* 5 ECTS / Modelització en voladures* 5 ECTS / Enginyeria minero-ambiental 5 ECTS
  • Segon curs
  • Primer quadrimestre (EPSEM)
  • Economia de l'empresa minera* 5 ECTS / Màquines mineres 5 ECTS / Modelització i avaluació de recursos geològics 5 ECTS / Modelització en processament de minerals* 5 ECTS / Gestió dels recursos geològics i energètics 5 ECTS / Gestió del territori i espais subterranis 5 ECTS
  • Segon quadrimestre (ETSECCPB)
  • 1 obligatòria d'especialitat MET 5 ECTS / 2 optatives del MET 10 ECTS / Treball de Fi de Màster conjunt 45 ECTS

Horari

  • Tardes de 14h a 19.30h

Sortides professionals/laborals

Els enginyers i enginyeres formats en aquesta Doble Titulació del Màster en Enginyeria de Mines i el Màster en Enginyeria del Terreny podran accedir a càrrecs tècnics i directius en empreses relacionades amb l'explotació de mines i els recursos energètics o bé a altres càrrecs vinculats a la recerca i avaluació dels jaciments minerals, obres subterrànies, sondejos i instal·lacions mineres, el seu manteniment i l'estudi de l'impacte ambiental. També podran dirigir projectes d'extracció, transport i emmagatzematge dels recursos, aplicant tecnologies mineralúrgiques i metal·lúrgiques. Les principals sortides dels titulats en l'àmbit de l'enginyeria de mines es troben en el sector de la mineria, en el de l'obra civil i en sectors més amplis on poden realitzar estudis sobre impacte ambiental, assessorament ambiental, seguretat laboral i organització i control de qualitat, entre d'altres.

També podran incorporar‐se en equips de treball, ja sigui com a responsables o personal tècnic expert en les àrees i activitats vinculades a l'àmbit de l'enginyeria del terreny:

Responsable de gestió i planificació d'obres geotècniques.

Responsable de gestió i planificació de recursos hídrics.

Responsable de modelització, avaluació i gestió de recursos geològics.

Responsable d'avaluació i reducció del risc sísmic.

Responsable d'avaluació i reducció dels riscs geològics.

Responsable d'avaluació i reducció dels riscs hidrogeològics, incloent‐hi la contaminació dels sòls.

Responsable de campanya de reconeixement del terreny.

Responsable de campanya de prospecció de recursos energètics.

Responsable de planificació i gestió de solucions d'emmagatzematge de residus.

Consultor/a en enginyeria civil, geotècnica, geològica i sísmica.

Consultor/a en hidrologia i hidrogeologia.

Doctorat/da en Enginyeria Civil, Geotècnica, Geològica i Sísmica.

Doctorat/da en Hidrologia i Hidrogeologia.

Centre

UPC - Manresa EPSEM
Av. de les Bases de Manresa, 61, 73, 08242 Manresa
938 77 72 00
[email protected] Manresa

Veure web

Requisits

Titulacions d'accés

Les titulacions que donen accés al Màster en Enginyeria del Terreny són les següents:

Grau en Enginyeria Civil, Grau en Enginyeria de la Construcció, Grau en Enginyeria Geològica o Grau en Enginyeria Ambiental.

Grau en Ciències Ambientals i Ciències Geològiques.

Enginyer/a de Camins, Canals i Ports o Enginyer/a geòleg/a de l'anterior ordenació d'estudis.

Enginyer/a tècnic/a d'obres públiques o Diplomat/a en Ciències Ambientals i Ciències Geològiques de l'anterior ordenació d'estudis.

Llicenciat/ada en ciències ambientals i en Ciències Geològiques de l'anterior ordenació d'estudis.

  • Les titulacions que donen accés al Màster en Enginyeria del Terreny són les següents:
  • Grau en Enginyeria Civil, Grau en Enginyeria de la Construcció, Grau en Enginyeria Geològica o Grau en Enginyeria Ambiental.
  • Grau en Ciències Ambientals i Ciències Geològiques. Enginyer/a de Camins, Canals i Ports o Enginyer/a geòleg/a de l'anterior ordenació d'estudis.
  • Enginyer/a tècnic/a d'obres públiques o Diplomat/a en Ciències Ambientals i Ciències Geològiques de l'anterior ordenació d'estudis.
  • Llicenciat/ada en ciències ambientals i en Ciències Geològiques de l'anterior ordenació d'estudis.
  • Quan la sol·licitud d'accés es realitza des d'una titulació diferent a les relacionades anteriorment, l'òrgan responsable del màster analitzarà els expedients de les persones candidates amb la finalitzat de determinar, per a cada cas, els complements formatius a cursar.

Tràmits

https://utgmanresa.upc.edu/ca/aga#calendari_tramits

Continuïtat

"Els enginyers i enginyeres formats en aquesta Doble Titulació del Màster en Enginyeria de Mines i el Màster en Enginyeria del Terreny podran accedir a càrrecs tècnics i directius en empreses relacionades amb l'explotació de mines i els recursos energètics o bé a altres càrrecs vinculats a la recerca i avaluació dels jaciments minerals, obres subterrànies, sondejos i instal·lacions mineres, el seu manteniment i l'estudi de l'impacte ambiental. També podran dirigir projectes d'extracció, transport i emmagatzematge dels recursos, aplicant tecnologies mineral·lúrgiques i metal·lúrgiques. Les principals sortides dels titulats en l'àmbit de l'enginyeria de mines es troben en el sector de la mineria, en el de l'obra civil i en sectors més amplis on poden realitzar estudis sobre impacte ambiental, assessorament ambiental, seguretat laboral i organització i control de qualitat, entre d'altres.