• Inici
  • Notícies
  • 30 nenes d’entre 8 i 12 anys es converteixen en enginyeres gràcies al robot Qui-botH2O

Notícies

12 de febrer de 2022

30 nenes d’entre 8 i 12 anys es converteixen en enginyeres gràcies al robot Qui-botH2O

El Museu de la Tècnica de Manresa ha acollit la primera activitat pública del nou projecte d’innovació docent impulsat per les àrees de TIC i Química de la UPC Manresa, Qui-botH2O.

L’endemà del Dia Mundial de la Dona i la Nena i la Ciència, una trentena de nenes s’han convertit en enginyeres programant el seu primer robot i realitzant els primers experiments químics. Ho han fet gràcies al Quí-botH2O, el nou projecte d’innovació docent que impulsen les àrees de TIC i Química de l’EPSEM-UPC Manresa. L’activitat ha superat amb escreix les expectatives, s’han triplicat les inscripcions previstes i es treballa per realitzar noves activitats en les properes setmanes.

Durant les dues hores que ha durat la primera activitat pública del projecte les nenes que hi han participat han pogut construir una rèplica del robot Qui-botH2O, l’han programat per fer experiments químics similars als que es desenvolupen al món real, i han entès el procés i els resultats obtinguts. Al final de l’activitat i per agrair l’esforç, les nenes participants han rebut un diploma i obsequi de mans de representants de l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages.

El projecte Qui-botH2O està coordinat pels professors de l’EPSEM, Marta Tarrés (Enginyeria TIC) i Toni Dorado (Enginyeria Química) i va començar a caminar el juny de 2021 obtenint la segona millor puntuació en la convocatòria de foment de la ciència de la FECYT, fundació depenent del Ministeri de Ciència.

El principal objectiu del projecte és apropar la ciència a la infància, trencar estereotips de gènere i demostrar que la tecnologia interessa tant a nens com a nenes. Per fer-ho s’uneixen dues disciplines amb gran futur i alta demanda de professionals com la química i la programació. Per mitjà d’experiments adaptats es vol aprofitar la curiositat innata dels nens i nenes per millorar el pensament computacional i despertar vocacions. A mig termini el projecte es planteja anar més enllà elaborant material didàctic que permeti incorporar els continguts en els plans curriculars d’educació primària i primers cursos de secundària.

La professora Marta Tarrés assenyala que “el projecte Qui-botH2O incorpora de manera important una perspectiva de gènere. Històricament el paper de les dones en la ciència s’ha invisibilitzat, la bretxa de gènere en aquestes professions persisteix i tendeix a incrementar-se. La millor manera de combatre-ho és apropar la ciència als infants en edats primerenques i per això ens adrecem a nenes i nens d’entre 8 i 12 anys”.

Per la seva banda, Toni Dorado ha volgut posar de relleu que “aquest és un projecte de territori. El projecte l’impulsem des de la universitat pública de la comarca però des de bon inici hem comptat amb la complicitat de més d’una vintena d’agents que també contribueixen a fer-lo possible”. En destaquen l’Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages, Umanresa-FUB, PIMEC, la Cambra de Comerç, el Col•legi d’Enginyers, el Centre de Formació Pràctica o el Parc de la Sèquia.


Altres notícies

Veure-ls totes