• Inici
  • Notícies
  • La Fira de l’Estudiant de Manresa orienta 3.600 joves que acaben l’ESO

Notícies

27 de març de 2025

La Fira de l’Estudiant de Manresa orienta 3.600 joves que acaben l’ESO

El certamen mostra tota l’oferta acadèmica i formativa que es pot cursar a les comarques del Bages, Berguedà i Moianès un cop finalitzen els estudis obligatoris, i també informa de les opcions ocupacionals.


La fira l'organitzen el Consell Comarcal del Bages, l'Ajuntament de Manresa, Educació de la Catalunya Central, Fundació Lacetània, i els consells comarcals del Berguedà i el Moianès.



Les millors imatges de la Fira de l'Estudiant de Manresa - Veure galeria



Orientació i informació sobre les possibilitats acadèmiques, formatives i també laborals que s’obren als alumnes que acaben l’ESO i han de decidir què fer d’ara en endavant és el que ofereix la Fira de l’Estudiant que es va inaugurar ahir al Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa.

La mostra estarà oberta fins divendres, i és previst que durant aquests tres dies més de 3.600 joves de la Catalunya central que acaben l’ensenyament obligatori visitin la mostra per o bé confirmar les seves expectatives, o bé buscar consell per acabar de decidir-se si és que encara no saben per on tirar, si per batxillerat i quin, cicles formatius i també quin, o bé altres opcions.

La Fira de l’Estudiant acull estands de la majoria de centres d’ensenyament de les comarques centrals, a més a més de punts d’informació generalistes, on s’exposen pràcticament tota l’oferta formativa i acadèmica de Manresa i les comarques veïnes. Fins ara donava especialrellevància als cicles formatius -la formació professional- però aquest any també compta amb tots els centres que ofereixen tan sols batxillerat. 

Els primers visitants de la fira van ser alumnes de l’institut de Cal Gravat i també d’instituts del Berguedà. Durant una hora fan un recorregut per la fira per poder veure totes les opcions que se’ls obren de cara al futur. Hi ha qui té clar què vol fer, com és el cas de l’Eliza i l’Alba, de Berga, que el curs vinent tenen decidit fer un cicle de grau mitjà d’Assistència al Producte Gràfic Imprès a l’Escola d’Art de Manresa. També de Berga, el Gerard optarà per un curs de sistemes microinformàtics al Lacetània de Manresa, mentre que la seva companya Martina es decanta per un batxillerat social a l’institut de l’Alt Berguedà, a Bagà. Llavors hi ha qui no ho té decidit. Dins d’aquest grup no tan sols hi ha els indecisos, sinó també els qui no tenen cap motivació. En aquest cas hi ha un problema. 


Què fer o no fer

Roger Canyadell és professor a Cal Gravat de Manresa. Comenta que la majoria opta per continua estudiant i pocs per entrar al món laboral perquè saben que els cal tenir més formació. Josep Alert, de la Joviat, afirma que la majoria d’estudiants tenen clar què volen fer, però «poden tenir dubtes, i és lògic a aquesta edat». Destaca que «tenen una actitud de curiositat perquè es llancen a un món nou i inicien un camí que els pot obrir moltes portes, i aquest actitud és bonica».

Per la seva part el director de l’institut Lacetània i vicepresident de la Fundació Lacetània, Francesc Delis, recordava a la inauguració de la fira que «la clau és l’orientació». És el que proposa la Fira de l’Estudiant, però també se’n fa a cada centre, a l’hora de tutoria, va comentar. «Els estudiants han de tenir la màxima informació possible per llavors poder triar».

 De la feina dels tutors en va donar fe Dani Hernández, de l’Escola d’Art de Manresa. Els estudiants que ahir es van acostar a l’estand ho van fer, la majoria, per confirmar que hi estudiaran. «Poc els puc explicar», va dir. Glòria Aubach, de l’institut Moianès, opina que bona part dels estudiants saben què els agradaria ser, però no tots saben el camí per arribar-hi. «Aquí se’ls ha d’acompanyar». Aquests dies, cinc orientadors els poden ajudar.


Els reclams dels centres

L’estand de l’institut del Moainès era ahir un dels més concorreguts a causa d’unes ulleres de realitat virtual que s’utilitzen en un cicle d’atenció a persones dependents. A la fira, cada centre presumeix de les seves peculiaritats: el batxillerat artístico-humanístic de l’institut Pere Fontdevila de Gironella; el primer Batxibac del territori al Gerbert d’Aurillac de Sant Fruitós; o els cicles esportius del Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, estand també molt concorregut per una barra d’exercicis físics on tothom volia demostrar el seu bon estat físic. O no.

Els qui volen pensar en més endavant, encara, tenen la possibilitat de passar pels estands d’UManresa i la Universitat Politècnica. I els qui, pel contrari, no acabaran ni aprovaran l’ESO, també tenen a l’abast informació dels cursos del Programa de Formació i Inserció (PFI). En aquest cas cada cop hi ha més oferta.

La fira, oberta a tos els públics amb entrada lliure i gratuïta, es complementa amb estands generalistes d’orientació laboral i ocupacional del programa Suport a l’Ocupació Juvenil, del Servei d’Ocupació de Catalunya que participa per primer cop al certamen, i també punts d’informació sobre beques, mobilitat internacional, les PAU o emancipació juvenil. 

Font:

Morros, J. (27 de març de 2025). La Fira de l’Estudiant de Manresa orienta 3.600 joves que acaben l’ESO. Regió7. Disponible a:

 https://www.regio7.cat/manresa/2025/03/27/fira-estudiant-manresa-orienta-115727500.html

Altres notícies

Veure-ls totes