• Inici
  • Notícies
  • Dimecres, 11 d’octubre, s’inaugura el nou TechLab Manresa

Notícies

09 d'octubre de 2023

Dimecres, 11 d’octubre, s’inaugura el nou TechLab Manresa

L’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM) de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) inaugurarà dimecres, 11 d’octubre, a les 18 h, les instal•lacions de TechLab Manresa. Ho farà en un acte en què es mostrarà l’espai i s’explicarà el projecte i que comptarà amb les intervencions de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; el rector de la UPC, Daniel Crespo; el director de l’EPSEM, Pere Palà; i la responsable de TechLab Manresa, Montserrat Méndez.

Dimecres, 11 d’octubre, a les 18 h, tindrà lloc la inauguració de les instal•lacions del TechLab Manresa (Av.de les Bases de Manresa, 61-73), un nou equipament dissenyat amb una doble vessant: oferir formació i divulgació científica i tecnològica d’una banda, alhora que posposar a disposició de la ciutadania equips amb tecnologia puntera perquè els diversos persones o col•lectius pugin dur a terme els seus projectes. L’acte inaugural d’aquest nou espai de la UPC Manresa s’iniciarà amb la intervenció de Pere Palà, que donarà la benvinguda i donarà pas a Montserrat Méndez, directora de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM) que també ha assumit la direcció del TechLab. Tancaran l’acte l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el rector de la UPC, Daniel Crespo.

Ciència i tecnologia a l’abast de tothom

La iniciativa TechLab Manresa va néixer al gener del 2022 amb una doble finalitat; d’una banda, oferir un programa permanent d’activitats al voltant de la tecnologia i, de l’altra, proporcionar un espai dotat d’equips amb tecnologia puntera d’accés obert. En aquell moment, les activitats es van iniciar als laboratoris de l’EPSEM. La inauguració del nou TechLab Manresa, ubicat al pati de l’Escola, permet ara englobar totes aquestes activitats en un mateix espai més proper per a les persones que vulguin participar de les activitats o la tecnologia que se’ls ofereix.

I és que l’objectiu principal és fer arribar la ciència i la tecnologia a la ciutadania de manera lúdica i crear vocacions en l'àmbit de l'enginyeria entre el jovent, especialment entre noies i dones per ajudar a reduir la bretxa de gènere en aquest camp.

Aquesta iniciativa també acostarà les àrees STEAM a la ciutadania, oferirà un espai de treball col•laboratiu dotat de tecnologia innovadora i complementarà la formació dels col•lectius més joves més enllà de l'escola i l’institut. A més de teixir noves relacions amb la ciutadania, la iniciativa neix també per fomentar noves aliances o enfortir-ne de ja existents amb altres entitats i agents socials i econòmics del territori. Una de les seves missions també és treballar activament en l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

TechLab Manresa ha començat oferint un programa permanent d’activitats al voltant de la tecnologia, on tothom pot participar en activitats de formació o divulgació tecnològica grupals, en format de tallers pràctics o xerrades.

En un futur proper, es posarà en marxa l’ús individual dels equipaments, amb l’objectiu d’esdevenir un espai maker de referència obert tant a la comunitat universitària en particular com a la ciutadania en general. Un espai on prototipar i implementar idees amb maquinària específica i d’alta qualitat tecnològica, aprenent amb el principi learn-by-doing (aprenentatge mitjançant la pràctica) i el do it yourself (fes-ho tu mateix).

Aquesta iniciativa compta amb el suport parcial de l’Ajuntament de Manresa i és un pas en la direcció de fer realitat el campus universitari de quarta generació, obert a la ciutat i al territori, que la UPC està construint a l’espai de la Fàbrica Nova de Manresa.

Altres notícies

Veure-ls totes