L'Informe General de Prospectiva 2023-2026 ja ha vist finalment la llum. El document, cuinat a foc lent durant tot l’any passat, ha acabat tenint el vist-i-plau de la Comissió Rectora del Sistema FPCAT aquest dijous 11 de gener de 2024, en el que ha de ser “una eina essencial per a una planificació eficient dels serveis bàsics de l’FP” en els propers anys, segons el propi Govern. L’estudi, pioner a l’Estat, ha de permetre incidir en “quins àmbits professionals s’han de potenciar perquè hi ha més demanda, quins s’han de fomentar mitjançant l’orientació o a quins s’ha d’estabilitzar l’oferta formativa”.
Concretament, l’estudi determina tres grans línies d’actuació:
Augment de l’oferta de places (famílies professionals amb indicadors del mercat de treball que apunten a una necessitat de disposar de més treballadors qualificats en relació amb les places formatives existents actualment):
Foment de les vocacions mitjançant l’orientació (oficis que demanaran més treballadors qualificats en paral·lel al fet que actualment ja hi ha moltes places formatives que no s’omplen):
Estabilització de places (àrees que no apunten a una necessitat d’increment de places, ja que ja hi ha suficients treballadors qualificats):
En aquest sentit, entre els 10 cicles de Grau Mitjà en què hi va acabar havent més vacants aquest curs 2023/24 hi havia precisament els de Gestió Administrativa, el d’Atenció a les persones en situació de dependència i el de Sistemes microinformàtics i xarxes situats al pòdium. Les dades que apunta l’informe hauran de servir per modular aquesta situació, ja sigui mitjançant una reducció de les places ofertades, ja sigui mitjançant la promoció d’aquestes àrees entre l’alumnat.
Entre d’altres aspectes, l’estudi apunta que les famílies professionals d’Energia i aigua o Fabricació mecànica presenten una relació feina-estudis elevada, tant en els CFGM com en els CFGS. En canvi, en el cas de Tèxtil, confecció i pell o Imatge i so, presenten una relació baixa tant en els CFGM com en els CFGS. També ressalten el cas paradigmàtic d’Informàtica i comunicacions, “amb una relació feina-estudis baixa en els CFGM però elevada en els CFGS”.
També destaca que els treballadors especialitzats en electricitat i electrotecnologia i els de soldadors, planxistes, muntadors d’estructures metàl·liques i similars es consideren “de difícil cobertura en més del 75% dels municipis de més de 20.000 habitants”.
A l’hora de fixar-se específicament en la contractació, exposa que entre els mesos d’abril del 2022 i març del 2023 a Catalunya es va contractar un total d’1.398.748 persones en ocupacions relacionades amb l’FP. Les famílies amb més contractació van ser: Hostaleria i turisme; Comerç i màrqueting, i Administració i gestió. Per contra, les famílies professionals amb menor contractació van ser: Arts i artesanies, Energia i aigua i Indústries extractives: