• Inici
  • Notícies
  • Canvis en l'accés a l'FP: com s'assignaran les places i quan s'obre la preinscripció

Notícies

26 de febrer de 2024

Canvis en l'accés a l'FP: com s'assignaran les places i quan s'obre la preinscripció

Es reservaran més places per als alumnes que venen d'FP perquè tinguin les mateixes possibilitats d'accedir als d'estudis de grau mitjà i superior que els d'ESO i batxillerat


Novetats importants en el procés de preinscripció a la formació professional (FP) per al curs que ve, 2024-2025. El Departament d'Educació ha presentat aquest dilluns el nou procés de preinscripció i matrícula, que pretén simplificar l'actual i fer-lo més senzill.

Aquestes són les novetats principals:

Més places per a alumnes que venen d'FP


Es reservaran més places per als alumnes que venen de formació professional perquè tinguin les mateixes possibilitats d'accedir als d'estudis de grau mitjà i superior que els de quart d'ESO i batxillerat. Així, s'equiparen les condicions d'accés entre els alumnats i tots entraran per la mateixa via.

En el cas de cicles formatius de grau mitjà, fins ara els graduats en ESO tenien reservades el 70% de les places, mentre que els d'FP bàsica, un 20%. A partir d'ara, els alumnes de totes dues vies accediran en igualtat de condicions i tindran reservades el 80% de les places de forma conjunta.

Pel que fa al grau superior, l'alumnat de batxillerat fins ara tenia el 60% de les places reservades, mentre que els tècnics d'FP, un 20%. I ara també passaran a tenir conjuntament una reserva del 80% de les places, amb prioritat per als alumnes que han acabat els estudis en els últims tres anys. Dins el 80%, el 55% serà per a alumnat de batxillerat i el 45%, per a FP.

Per assignar les places en cada cas, s'estableix també un criteri de prioritat per afinitat de la família professional que s'ha estudiat amb anterioritat amb la família professional del que es vol estudiar ara. Aquesta afinitat està prevista al portal Tria Educativa.

També s'inclouen, per primera vegada, les persones amb certificats professionals.


La nota tindrà més pes


La nota tindrà més pes per obtenir plaça, per sobre de l'ordre de petició, com passava fins ara. És a dir, les places s'assignen a partir de les qualificacions.

D'aquesta manera, el sistema per ordenar les sol·licituds s'equipara al que es fa servir a les universitats, que afavoreix els alumnes amb notes més altes.

Fins ara, la nota es tenia en compte en la primera opció, però no a partir de la segona.


Quines notes es tindran en compte per establir l'ordre d'accés?


També canvien les notes que es tindran en compte per establir l'ordre d'assignacions en el cas de grau mitjà.

Amb el nou procés, es comptarà la qualificació mitjana de 3r i 4t d'ESO o la qualificació del curs, prova o ensenyament que dona l'accés. Fins ara, en el cas d'alumnat d'ESO, es tenia en compte la qualificació de 1r a 3r.

En el cas de grau superior, s'ordena per la qualificació mitjana de l'ensenyament que dona l'accés, sigui batxillerat o formació professional.


Es redueix l'assignació a dues fases


Amb l'objectiu de garantir que a cada alumne se li assigni la millor petició possible segons les seves prioritats, s'estableix un sistema de dues tandes d'assignacions.

En la primera, només es matriculen els que han obtingut plaça en la primera opció sol·licitada. En el cas del grau mitjà, es publicarà el 15 juliol, i en el cas de grau superior, l'11 de juliol.

En la segona tanda, s'utilitzen les places vacants per millorar l'assignació de la primera tanda. El llistat de la segona tanda d'assignacions es publicarà el 31 de juliol, en el cas de grau mitjà, i el 30 de juliol, en el cas de grau superior. Això, després que s'hagin matriculat els alumnes de la primera tanda.


Un nou procés de repesca


Les places que quedin vacants ja no s'adjudicaran al juliol de manera presencial als centres, sinó que s'oferiran en un procés de repesca entre el 12 i el 16 de setembre.

Estarà obert a tothom, tant a les persones que no han fet la preinscripció com a les que no hagin obtingut cap plaça.


Quin és el calendari de preinscripció a FP?


Al marge del procés de repesca, tothom estarà matriculat el 6 de setembre, una setmana abans que comencin les classes; en el cas de batxillerat i FP serà el 12 de setembre.

Les dates principals del calendari de preinscripció i matrícula per a FP són aquestes:

Presentació de sol·licituds: del 24 al 30 de maig.

Barem provisional FP: grau mitjà, el 28 de juny; grau superior, el 26 de juny.

Reclamacions: del 28 de juny al 3 de juliol, en el cas de grau mitjà; del 26 de juny a l'1 de juliol, en el cas del grau superior.

Publicació primera tanda d'assignació: el 15 de juliol, en el cas de grau mitjà; l'11 de juliol, en el cas de grau superior.

Matrícula primera assignació: del 17 al 22 de juliol, en el cas de grau mitjà; del 15 al 18 de juliol, en el cas de grau superior.

Publicació segona tanda d'assignació: el 31 de juliol, en el cas de grau mitjà; el 30 de juliol, en el cas de grau superior.

Matrícula resta d'assignacions: del 2 al 6 de setembre.


Altres notícies

Veure-ls totes