• Inici
  • Notícies
  • El Govern aprova l’esperat decret de centres integrats i l’elaboració del mapa de centres

Notícies

28 de juliol de 2023

El Govern aprova l’esperat decret de centres integrats i l’elaboració del mapa de centres

El teixit productiu de l’entorn podrà implicar-se en la governança dels nous centres, possibilitant així que formació i necessitats vagin a la una.

El Govern va aprovar aquest dimarts l’esperat Decret de centres de formació professional integrada, així com la construcció del mapa de centres de formació professional. Amb el nou decret, els nous centres d’FP integrada possibilitaran que el teixit productiu de l’entorn s’impliqui en la seva governança, guanyaran reconeixement social i prestigi, donaran resposta a les necessitats de qualificació de qualsevol persona al llarg de la vida -dels 16 als 67 anys-, i podran especialitzar-se per esdevenir referents sectorials, entre d’altres aspectes.

Un centre integrat d’FP ofereix els serveis bàsics del sistema d’una manera integrada. A diferència d’un institut d’ESO o batxillerat, passarà a tenir la possibilitat de constituir els Consells de Formació i Empresa, que són els òrgans de participació i col·laboració amb els sectors productius del territori, essent així una eina per apropar les dinàmiques formatives i la realitat del territori, de les empreses i de les persones a la formació necessària al llarg de la vida.

Així doncs, aquests nous centres potenciaran l’oferta formativa integrada de certificats i títols professionals, la participació en el servei d’Acreditació de competències professionals i la creació del servei d’informació, orientació i assessorament en un mateix centre de formació professional. Els centres podran sol·licitar passar a ser centres d’FP integrada a partir de l’1 de setembre.

El Govern confia que els nous centres d’FP integrada milloraran la competitivitat del teixit empresarial del país i dels seus professionals, alhora que contribuiran a reduir la taxa d’atur i la de l’abandonament escolar prematur. Catalunya actualment té una estructura de qualificació professional que no s’ajusta a les necessitats del seu teixit productiu. Alhora, una taxa d’atur del 10,4%, així com una taxa d’atur juvenil i d’abandonament prematur que se situen en el 22,1% i el 16,9%, respectivament.

2.233 centres d’FP

En aquest sentit, el Govern també s’ha decidit a impulsar l’elaboració del mapa de centres de la formació professional i ha establert les línies de treball per dur-lo a terme. El mapa de centres de la formació professional serà un dels grans acords en matèria de formació i qualificació professionals que permetrà definir les línies estratègiques transcendents per definir i desenvolupar la Xarxa del Sistema de Formació i Qualificació Professionals en els propers anys.

La missió del mapa serà la de disposar d’una diagnosi compartida entre tots els actors clau, optimitzar els recursos disponibles i millora de l’eficàcia, promoure una formació d’itineraris complets, planificar prenent com a base les evidències de la prospectiva de les necessitats formatives i definir els centres com a referents de la dinamització econòmica sectorial o territorial.

El repte que s’ha fixat l’executiu és construir el mapa a partir dels 2.233 centres de formació professional i oferir un servei que posi les persones i el teixit productiu en el centre de la política pública de formació i qualificació professionals. En aquest sentit, es confia que el mapa esdevindrà un motor per crear un sistema únic de formació i qualificació professionals.

Altres notícies

Veure-ls totes