Joviat i Ampans han constituït aquest migidia l'anomenat Consell de Formació i Empresa del nou Centre de Formació Professional Integrada JA (per les sigles de Joviat i Ampans), una aliança estratègica entre les dues fundacions que pretén donar resposta a la nova planificació al conjunt de Catalunya de la formació professional. Aquesta unió, que no comporta la creació d'un nou centre físic d'ensenyament i que preserva l'autonomia educativa tant de Joviat com d'Ampans, permetrà compartir els programes que imparteix cadascun dels centres en les famílies professionals agrària, d'indústries alimentàries, hoteleria i turisme, sanitat, activitats físiques i esportives i informàtica.
L'aliança respon a l'objectiu plantejat pel Govern de la Generalitat de formar 800.000 professionals amb un nivell mitjà de qualificació des d'ara i fins al 2030, atesa la mancança d'especialistes en àrees empresarials de molta demanda. Així un decret aprovat el juliol de l'any passat impulsava la creació dels anomenats centres de formació professional integrada, instituts d'FP que oferiran cursos i acreditacions destinades a persones d'entre 16 i 67 anys. Així, es promou que un mateix centre agrupi la formació tant la FP reglada com la FP ocupacional, la reorientació professional, l'acreditació de competències i la formació contínua. És a dir, tant la formació dels joves que segueixen un itinerari reglat fins la d'aquells professionals que tenen experiència i volen un títol per poder acreditar els seus coneixements o aquells que volen canviar de professió.
"És un projecte de territori", ho qualificava aquest migdia el president de la Fundació Joviat, Jordi Vilaseca, perquè "contemplarà de manera més àmplia les ncessitats reeals de les empreses". Una eina que arriba "en un moment de molts canvis, tant en la redefinició de les polítiques actives d'ocupació com del desplegament d'una nova llei d'FP", apuntava.
Laia Puigdellivol (Joviat) i Imma Pallarès (Ampans) han explicat algunes claus del nou projecte, pel qual "l'empresa ha d'estar molt més present en la formació". "Suposa donar valor afegit social per al territori, i prestigi per a Ampans i per a Joviat. Ens converteix en referents al territori", explicaven. Ampans i Joviat s'alien "per crear sinergies, per sumar en benefici dels alumnes". Així s'oferiran "itineraris més complets per assolir diferent graus formatius, des del més bàsic fins a formació per a tota la vida", definia.
Sis sectors professionals
De les sis famílies professionals del nou centre integrat, Joviat les tocava totes, però no de cadascuna oferia formació ocupacional. Ampans, que no ofereix formació en tots aquests àmbits, sí en fa d'ocupacional en aquells on Joviat no. L'oferta nova per al territori consistirà en crear un "pla de formació conjunta. Les dues formacions continuaran fent la seva pròpia, però s'oferirà una orientació completa visualitzant tant les formacions de Joviat com la d'Ampans", explicaven Puigdellívol i Pallarès. La inscripció dels alumnes es farà o a Ampans o a Joviat, però l'alumne disposarà dels serveis que ofereixi conjuntmaent JA, que aportarà "d'una manera endreçada l'oferta reglada, d'acreditació de competències i contínua, per a qualsevol necessitat formativa que es tingui al llarg de la vida".
Prop d'una cinquantena de centres d’arreu de Catalunya, del 2.000 centres que imparteixen formació professional, seran Centres Integrats, dels quals trenta-cinc són públics i una dotzena de privats. L'aliança Joviat - Ampans és el primer centre de formació professional integrada de la Catalunya Central.
Segons els promotors de JA, el nou centre "presenta l'oferta de famílies professionals més extensa de Catalunya". Així s'incouen especialitzacions en sanitat, amb programes com infermeria, dietètica i higiene bucodental; formacions en indústries alimentàries, amb un enfocament en la producció, la seguretat i el control de qualitat dels aliments; programes d'hoteleria i turisme per formar gestors d'allotjaments, serveis gastronòmics o organitzadors d'esdeveniments; estudis especialitats en la gestió agrícola i raadera, enfocada cap a la sostenibilitat; i la preparació 'expets en condicionament físic per al món esportiu i la promoció de la salut, a més de programes per capacitar els estudiants en desenvolupament de programari, ciberseguretat i gestió de sistemes tecnològics.
El Consell de Formació i Empresa
La normativa reclama als nous centres integrats que disposin d'un Consell de Formació i Empresa, i estableix quin perfil de membres ha de tenir. "És un organ de participació i de suport, com un patronat en una fundació", expliquen els seus promotors.Així, el primer pas de l'aliança entre Ampans i Joviat s'ha formalitzat avui, amb la constitució d'un consell que definirà les directrius del centre i que integren representants de l'administració, de les organitzacions sindicals i empresarials i de les dues fundacions. La seva missió serà definir l'oferta formativa del nou centre integrat en funció de les necessitats del mercat laboral local. També té com a objectiu "detectar nous perfils professionals que podrien ser demandats en un futur".
Fotografia: Els integrants de les comissions permanent i assessora del nou Consell de Formació i Empresa de JA / Carles Blaya
El Consell de Formació i Empresa de JA està dividit en dues comissions: la permanent i l'assessora. De la primera en formen part Lluís Vidal (Ajuntmaent de Manresa) Immaculada Cornellada (SOC), Saray Gómez (Serveis Territorials de la Generalitat), Laia Puigdellívol, com a directora executiva, Jordi Vilaseca i Lourdes López (Joviat), Toni Espinal i Imma Pallarès (Ampans), Mercè Gómez (UGT), Ana Norverto (CCOO), Neus Piniella (Foment) i Montse Ficapal (Pimec). La comissió assessora es reparteix en els àmbits educatius del centre. Així, en l'agrari s'hi incorpora l'enòleg Joan Soler; en el d'indústries alimentàries, l'especialista en recursos humans del sector Judit Buendia; en el d'hoteleria i turisme, l'experta en comunicació i direccó hotelera Laia Puig; en sanitat, el doctor en psicologia Valentí Martínez; en activitats físiques i esportives, el preparador físic Joan Ramon Tarragó; i en informàtica i comuncació, l'empresari Jordi Vila.
Després de la reunió constitutiva d'avui, el consell es tornarà a aplegar el prope mes de desembre per definir ja la "cartera de serveis", el recull de les matèries que impartiran de manera coordinada Ampans i Joviat.
Fotografia de portada: Un moment de l'acte de constitució oficial de JA / Carles BlayaFont:
Blaya, C. (14 de novembre de 2024). Ampans i Joviat constitueixen el seu nou Centre de Formació Professional Integrada. Regió 7. Disponible a aquest enllaç