• Inici
  • Notícies
  • Manresa acull un congrés internacional per debatre els reptes de la formació continuada

Notícies

05 d'octubre de 2023

Manresa acull un congrés internacional per debatre els reptes de la formació continuada

Més de 200 persones en representació de 100 universitats de 16 països se citen a la capital del Bages.

l campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya té 5.000 alumnes. D’aquests, 2.200 estudien un grau i gairebé 3.000 fan formació continuada, xifra que dona una idea de la importància d'aquest tipus de formació. Precisament d’això, de com s’ha d’enfocar, dels reptes de futur se n’ha parlat aquest dimecres en la trobada internacional més important que hi ha hagut a Manresa. Més de 200 persones en representació d’un centenar d’universitats de 16 països diferents, la majoria d’Amèrica del Sud, han participat en el congrés de la xarxa d’educació contínua de Llatinoamèrica i Europa, RECLA en les seves sigles en castellà.

UManresa ocupa una de les vicepresidències de l’entitat. Conjuntament amb la Universitat de Barcelona han organitzat el congrés, el que fa 28 de RECLA, que s’ha inaugurat oficialment aquest dimecres al matí a les instal·lacions de la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa). La sala d’actes ha quedat petita.

Dimarts hi va haver una prejornada el congrés a Barcelona, que aquest dijous i divendres continuarà a la capital catalana amb l’objectiu «de fomentar la col·laboració, acords i aliances entre universitats de diferents països en l’àmbit de la formació continua per impactar a la nostra societat i que ningú no es quedi enrere. No tan sols professionals, sinó tota la societat», ha explicat a Regió7 el president de RECLA, el mexicà Jorge Blando.

La inauguració

Dos rectors, el de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños i el de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; i el president de RECLA, Jorge Blando, han presidit la inauguració. 

 Tots ells han coincidit amb la idea que les universitats són molt més que institucions que ofereixen uns estudis reglats de grau, on a més a més es fa recerca i transferència de coneixement. També han de ser centres de coneixement que ofereixin una formació continua en un món «complex, canviant i caòtic», segons Blando, que exigeix que els professionals s’hagin d’actualitzar constantment i que ofereixi a la població general la possibilitat, senzillament, d’aprendre. «Un deixa de viure quan deixa d’aprendre», ha dit Blando durant la seva intervenció.

Una línia estratègica

El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, ha assegurat al seu torn que la formació continuada és estratègica, mentre que el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha afirmat que els coneixements que pot adquirir un estudiant a primer curs de grau poden quedar obsolets quan acabi la carrera. Tan sols això ja justifica la formació continuada, que té una importància «estratègica per la nostra universitat». Ha recordat que durant anys la universitat es va centrar en la docència i la investigació, i que la formació continuada va començar fa 30 anys. «Pot semblar molt per una persona de 40 anys», però no per unes institucions amb una llarga trajectòria com les universitats.

S'entra en matèria

 A partir d’aquí s’ha entrat en matèria. El director d’Estratègia Internacional d’UManresa, Valentí Martínez, ha parlat de la Càtedra de Lideratge en Valors que s’ha posat en marxa a Manresa i que dirigiran Pep Guardiola i Manel Estiarte. Martínez ha explicat als assistents que l’objectiu de la iniciativa és impulsar el lideratge en valors a la societat per generar impactes positius a la societat.

Posteriorment, la vicerectora de Política Acadèmica i Qualitat de la UB, Pilar Delgado ha parlat de l’impacte econòmic que té la formació continuada que imparteix la UB en el seu entorn més immediat. Es calcula que retorna al territori entre 6,75 i 3,06 euros per cada euro invertit.

Després hi ha hagut una taula d’experts sobre les xarxes d’educació contínua i finalment una xerrada sobre intel·ligència artificial del professor de l’Elisava de la UVic-UCC , Pau Garcia. Ha assegurat que si se’n fa un bon ús pot fomentar l’esperit crític o el desenvolupament de projectes socials.

A la tarda s’ha fet una dinàmica de grup sobre lideratge en valor i posteriorment s’ha lliurat els premis RECLA a institucions d’educació superior que han destacat per contribuir a la millora econòmica, social, cultural i acadèmica del sector i que contribueixen al desenvolupament d’una formació continuada de qualitat. En declaracions a Regió7 el president de RECLA, Jorge Blando, ha assegurat que la societat en general «reconeix el valor de les universitats en la formació del talent del futur, però també hi ha una gran oportunitat per donar a conèixer que les universitats podem fer un acompanyament al llarg de tota la vida, de petits a adults».  Precisament el director d’Estratègia Internacional d’UManresa, Valentí Martínez, ha explicat als assistents l congrés que el campus Manresa té una llar d'infants, la Upetita, que acull nens i nenes a partir de 3 mesos, i que també té el programa de formació USenior per a majors de 55 anys, on hi ha matriculada una persona de 90 anys. «A Europa hem trencat la idea que la formació s’acaba quan un finalitza el grau, sinó que té continuïtat. Hi ha un canvi evolutiu a les universitats. Sense oblidar la formació de professionals del futur, cada cop s’obre a altres activitats. El cas paradigmàtic és RECLA. Aquí ens trobem més de 100 universitats i més de 200 persones per veure com enfoquem la formació continua en el seu conjunt».

La trobada internacional s’ha acabat al capvespre amb una visita a la Cova de Manresa. 

Altres notícies

Veure-ls totes