• Inici
  • Notícies
  • Un grup d’enginyers vol que la UPC tingui estudis d’electricitat i renovables

Notícies

15 de maig de 2025

Un grup d’enginyers vol que la UPC tingui estudis d’electricitat i renovables

Han creat el grup E3 amb la voluntat de recuperar vells estudis elèctrics que es van deixar d’oferir a Manresa el curs 2015-2016 davant una creixent demanda de professionals al sector que no es satisfà


Un grup de professionals relacionats amb el món de l’electricitat i la instal·lació d‘energies renovables, enginyers manresans i bagencs, s’han unit en un projecte per recuperar el grau d’electricitat que s’havia ofert a la seu de Manresa de l’Escola Universitària de la UPC. Estan convençuts que aquest és un camp de creixement, saben que les empreses que es dediquen a aquests sector tenen necessitat d’incorporar professionals formats en grau universitari, enginyers, i consideren que de la pròpia Catalunya central sortiria la demanada suficient per omplir les places d’un grau.

No només estan convençuts que calen els estudis d’electricitat, sinó que veuen una oportunitat en relacionar la enginyeria elèctrica amb tot el món de les energies renovables, que consideren que en aquests moments tenen una molt bona oferta de feina amb una manca de professionals tècnics per assumir tots els projectes que es podrien arribar a dur a terme. En tot cas, també saben que qui ha de fer la petició per incrementar l’oferta d’estudis de grau i postgrau és la mateixa universitat, en aquest cas la UPC. I que des que es decideix que el centre farà la petició fins que es resol cal fer un recorregut administratiu que requereix el seu temps en diferents aprovacions de les autoritats universitàries.

Deprés d’uns primers intents, aquest grup ha reprès el treball per recuperar aquesta formació. Actualment, s’han reactivat i han iniciat converses a diferents nivells, des de la mateixa UPC a la Generalitat, passant per l’Ajuntament de Manresa. Consideren que l’experiència, la tradició i la planificació de futur de la UPC a la capital del Bages i el projecte de trasllat a la Fàbrica Nova pot afavorir la resolució de la seva petició.

Salvador Relat, enginyer ara retirat que va dirigir projectes a Red Eléctrica, Glòria Muixí, enginyera en actiu actualment a Endesa, Francesc Archs, enginyer que havia estat responsable a la Catalunya central de la mateixa empresa, Ferran Soler, director del Gremi d’Instal·ladors de Manresa, i Esteve Pintó, empresari, entre d’altres, de renovables, i president de Pimec a la Catalunya central són el grup impulsor de la petició, el que s’anomena E3. Tot i que en aquests moments no estan constituïts com a entitat, no descarten fer-ho.

La preocupació d’aquests professionals per la manca de joves amb estudis superiors que puguin cobrir les places a les empreses de la Catalunya central es va fer evident els anys es va evident des què la UPC vadeixar d’oferir la formació en electricitat, el curs 2015-16. La decisió va generar un cert debat en el mateix centre, però van haver de triar entre mantenir l’oferta de graus o incorporar-ne un de nou i innovador que semblava que podria captar l’interès de més joves, l’automoció i les TIC. En aquell moment, el plantejament estava enfocat en recuperar el grau que s’havia deixat de fer o, fins i tot, oferir una doble titulació d’electricitat i electrònica de 6 anys per guanyar atractiu i diferenciació davant d’altres ofertes en centres universitaris veïns. Però aquest tema, com esplica Francesc Archs, «va quedar aparcat».

Ara, la iniciativa viu una segona etapa d‘activitat i s’ha reenfocat. A partir del 2022 s’ha reprès la feina del grup per intentar formar enginyers en electricitat, però ja enfocat en una doble visió que permeti fer un grau que formi enginyers en electricitat i, també, enginyers en les instal·lacions de renovables. Els impulsors han mirat els exemples similars que hi pot haver a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i la Universtat de Girona i proposen que tingui un encaix coincidint amb el trasllat de la UPC a la Fàbrica Nova, actualment en obres. Hi ha més universitats a Catalunya que ofereixen formació d’enginyeria eléctrica, però no és gens habitual que, alhora, rebin una formació per a les renovables.

Amb tot, els representants d’E3 no voldrien que el canvi d’ubicació de l’Escola Universitària de Manresa fos només això, un canvi d’espais, i consideren que hi hauria d’haver un increment d’oferta educativa. Les dificultats, expressades al grup per alguns dels directors de la UPC a Manresa estan centrades en una manca d’espai en les instal·lacions actuals del centre a les Bases de Manresa i per la necessitat de contractacio de més professorat s i, per tant, de pressupost.

Pel que fa a l’espai, la UPC, actualment, disposa de 8.900 m2 a la seu actual de la capital del Bages, però l’acord amb l’Ajuntament de Manresa per la Fàbrica Nov farà que tingui al seu abast uns 20.000m2, segons expliquen els membres de’E3.

Francesc Archs és del parer que no hi pot haver una relaxació en la petició d’aquests estudis ni acabar-ho vinculant a la creació de les noves aules a la Fàbrica Nova, perquè la necessitat de joves professionals qualificats és per ara mateix i falta temps encara per al trasllat. Els joves que comencin aquest grau com a mínim han d’estar estudiant 4 anys i per ser veritablement eficients a les empreses els caldrà també un altre període a cavall de la formació de cada cas i de la incorporació al món del treball.

Archs també defensa que no es pot esgrimir que la manca d’espai, que admet que hi pot haver a l’actual escola universitària, sigui irresoluble, perquè la ciutat disposa de locals buits que podrien acollir aules de formació per a aquests o altres usos.


Estudis de grau i d’FP



Els estudis universitaris de grau que es proposen anirien de la mà d’un projecte educatiu de Formació Professional, després de l’etapa obligatòria. Els reprsentants d’E3 consideren que caldria fer 3 branques d’aquests estudis:Eelectricitati electrònica, Energia i Aigües i Medi ambient i Seguretat. El dèficit consideren que és molt iportant en el sector de l’aigua, perquè ni hi ha formació ni ha requeriments a nivell de Generalitat per tenir el carnet d‘instal·lador ni formació reglda propera per als joves de la Catalunya central. I en aquest nivell de FP, a casa nostra tampoc hi ha formació en el camp del Medi Ambient.

Esteve Pintó assegura que falten professionals i que a la Catalunya coincideix la mancanç de formació amb una alta demanda de les empreses que actualment ja es dediquen a l’electricitat i a les instal·lacions relacionades amb les energies renovables. Recorda Pintó, que la trasidició energètica al nostre país ens condueix cap a una progressiva electrificació, que guanyi terreny a l’ús d’energies fòssils. I adverteix que en aquests moments, el 50% dels professionals d’alt nivell que treballen a la Catalunya central provenen de comarques veïnes. I no només això, sinço que assegura que el creixement de les empreses d’aquest territori està, sovint, condicionat i limitat, per la manca d’enginyers. «El sector, al Bages, en aquests moments està en creixement», manté Pintó.



Fotografia de portada: Glòria Muixí, Salvador Relat, Esteve Pintó, Francesc Archs i Ferran Soler | ENRIC BADIA

Font:

Badia, Enric (15 de maig de 2025). Un grup d’enginyers vol que la UPC tingui estudis d’electricitat i renovables. Regió7.  Disponible a:

 https://www.regio7.cat/manresa/2025/05/15/grup-d-enginyers-volen-upc-117412014.html?utm_source=newsletter&utm_campaign=guitar&utm_medium=email&idC=5255&iU=db77a1b5-0ca4-4e45-a03e-fe2546a2a06f&fN=436f6e73656c6c&dd=20250515

Altres notícies

Veure-ls totes