• Inici
  • Notícies
  • Setmana de la Ciència 2024: Descobreix, Experimenta, Inspira't i Escolta!

Notícies

24 d'octubre de 2024

Setmana de la Ciència 2024: Descobreix, Experimenta, Inspira't i Escolta!

El TechLab Manresa de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) organitza tallers, xerrades i activitats per a mestres, estudiants, infants i públic general. Amb motiu de la 29à Setmana de la Ciència 2024, el TechLab Manresa ofereix una completa programació d'activitats, incloent tallers, xerrades i demostracions dirigides a mestres, professors, estudiants, infants i públic general. Del 7 al 30 de novembre de 2024, aquests esdeveniments tenen com a objectiu fomentar l’interès per la ciència i apropar-la a tots els sectors de la societat. 

Activitats destacades:

1. Tallers per a mestres i professors:

•  La Veta: un robot de fusta

Data: 7 de novembre de les 18:00 h a les 19:00 h

A càrrec de La Codornella

En un moment de tanta presència de robòtica a les escoles, neix la Veta, un robot creat a Manresa, pensat per treballar la programació per blocs a través de cubs de fusta de colors d’una forma diferent: senzilla, sense pantalles i de manera cooperativa.

Activitat enfocada a mestres d’escola, persones amb curiositat per la robòtica o simplement ganes de jugar amb la Veta!

•   Tallers sobre sostenibilitat dels recursos minerals i recerca al subsol i demostració pràctica del taller de sismicitat

Data: 26 de novembre de les 12:00 h a les 12:30 h

A càrrec de David Parcerisa i Nor Sidki

Xerrada en la qual es presentarà el catàleg de tallers sobre sostenibilitat dels recursos minerals i recerca en el subsol desenvolupat pel TechLab Manresa i el Museu de Geologia Valentí Masachs de la UPC Manresa. Abans hi haurà el taller en el qual es converteix el pati interior de l'EPSEM en un detector d'ones sísmiques. Els participants jugaran a crear les seves pròpies ones sísmiques i al mateix temps aprendran conceptes bàsics sobre sismicitat com ara a quina velocitat viatgen les ones sísmiques.

Adreçat a professorat de secundària.

2. Xerrades i tallers per a estudiants de secundària:

•   Hubble i Andròmeda, mesurant l’univers. 100 anys del descobriment de les galàxies

Data: 11 de novembre de les 12:00 h a les 14:00 h

A càrrec del Francesc Rota

El 23 de novembre de 1924 l’astrònom Edwin Hubble va publicar un resultat que revolucionaria la imatge que teníem de l’Univers: va poder calcular la distància a la qual es troba Andròmeda, demostrant així que es tractava d’una altra galàxia fora de la nostra, la Via Làctia. Aquest descobriment va acabar amb el debat que existia en aquella època sobre si l’Univers estava format per una sola galàxia o per contra existien diferents galàxies allunyades unes de les altres. Aprofitant el centenari d’aquest descobriment es revisarà la importància que va tenir en aquella època i es farà un repàs històric de com la humanitat ha anat millorant amb gran enginy els mètodes per a mesurar distàncies en el nostre Univers i com aquestes mesures han anat aportant importants canvis de paradigma en la descripció que tenim de l’Univers en el que vivim.

       •   Nexe aigua-energia: un binomi sostenible

Data: 12 de novembre

3 sessions: de 10:30 h a 11:15 h; de 11:15 h a 12:00 h; 12:00 h a 12:45 h

A càrrec de Montserrat Gómez i Dolors Grau (Exploratori dels Recursos de la Natura-UPC)

El binomi Aigua-Energia es dona en els dos sentits. En primer lloc, per tal d'obtenir aigua apta pel consum humà i retornar-la al medi en condicions correctes és necessari un important consum d'energia, especialment segons la procedència de l'aigua (superficial, subterrània, salada...). En segon lloc, en l'obtenció de les diferents formes d'energia és necessari l'ús de l'aigua. En el taller es veuran els sistemes de tractament d'aigua potable (ETAP), d'aigua residual (EDAR) i diferents formes d'obtenir energia a partir de l'aigua (hidrogen verd, energia hidroelèctrica...).

       •   Els objectius de desenvolupament sostenible: una mirada des de l’enginyeria mecànica

Data: 15 de novembre de les 12:00 h a les 13:00 h

A càrrec de Pau Català

En aquesta xerrada es tracta d'explicar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i com des de conceptes propis de l'Enginyeria Mecànica es pot contribuir per assolir-los. Es remarca la importància de l'energia com un tema transversal en molts àmbits de la física però també en aspectes socials. Així es revisen de forma amena aspectes com el principi de la conservació de l'energia, el teorema de l'energia, el treball, l'energia cinètica, l'energia potencial i la fricció. Mitjançant la manipulació de dues alternatives d'aixafar llaunes s'avalua la sostenibilitat de màquines i mecanismes equivalents.

3. Activitats per a estudiants d’infantil i primària

•   La Veta, un robot de fusta

Data: 9 de novembre i en 2 sessions: de 9:30 h a 11:00 h i 11:15 h a 12:00 h

A càrrec de La Codornella

Vine a jugar i a aprendre programació amb la Veta, un robot pensat per treballar la programació per blocs a través de cubs de fusta de colors d’una forma diferent: senzilla, sense pantalles i de manera cooperativa.

Activitat enfocada a infants de 6 a 9 anys amb ganes de jugar amb la Veta!

       •   La màgia de l’enginyeria: més que un conte

Data: 13 de novembre de les 18:00 h a les 19:00 h

A càrrec d’Elisenda Rosanas i Mireia Fèlix

En l'imaginari col·lectiu dels infants ser metge, bombera o periodista té un significat concret i clar. Ser enginyer o enginyera, no tant. Per això, segurament, si preguntes a una classe de tercer de primària què volen ser de grans, rarament sortiran enginyers. Per revertir aquesta situació que provoca que actualment només el 25% d'estudiants d'enginyeria industrial siguin noies, 'La màgia de l'enginyeria' apropa la professió als nens i nenes que, a través de la història d'en Roc i la Clara, descobreixen què fan els enginyers i enginyeres i que moltes de les comoditats amb què vivim tenen, al darrere, un enginyer o una enginyera.

'La màgia de l'enginyeria', escrit per Elisenda Rosanas i il·lustrat per Laia Carrera, ha estat un projecte d'Enginyers Industrials de Catalunya

Adreçat a infants que poden assistir acompanyats de familiars.

4. Activitats i xerrades per al públic general:

       •   Vine al TechLab i genera el teu propi terratrèmol

Data: 16 de novembre de les 10:00 h a les 12:00 h

A càrrec de David Parcerisa i Nor Sidki

Taller en el qual convertirem el pati interior de l'EPSEM en un detector d'ones sísmiques. Els participants jugaran a crear les seves pròpies ones sísmiques i al mateix temps aprendran conceptes bàsics sobre sismicitat com ara a quina velocitat viatgen les ones sísmiques. Posteriorment es farà una xerrada en la qual es presentarà el catàleg de tallers sobre sostenibilitat dels recursos minerals i recerca en el subsol desenvolupat pel TechLab i el Museu de Geologia Valentí Masachs de la UPC Manresa amb el suport de l’Ajuntament de Manresa.

Adreçat al públic general i a professorat de primària i secundària.


•   Teatralització: Einstein vs Ignasi de Loiola

Data: 30 de novembre de 11:30 h a 12.30 h

Organitzat amb el patrocini de l’Ajuntament de Manresa i del Campus Manresa Dos eminents personatges de diferents èpoques es troben al TechLab Manresa (UPC) a conseqüència d'una estranya anomalia del continu espaitemps.

Lloc de les activitats:

Les activitats tindran lloc a la UPC Manresa, Av. Bases de Manresa, 61-73 – 08242 Manresa.

Inscripcions i més informació:


Totes les activitats són gratuïtes i obertes a tothom, amb inscripció prèvia. Consulteu la programació completa a techlabmanresa.cat i feu la inscripció a través del nostre correu electrònic: [email protected]. Places limitades!

Amb aquesta proposta, TechLab Manresa de la UPC vol apropar la ciència a tota la societat, mostrant-ne la rellevància en la vida quotidiana i el seu potencial per transformar el futur.

Per a més informació:

TechLab Manresa

[email protected]

93 877 72 21   

Altres notícies

Veure-ls totes