• Inici
  • Notícies
  • La preinscripció a FP primarà la nota i l’alumnat procedent de grau mitjà i superior

Notícies

28 de febrer de 2024

La preinscripció a FP primarà la nota i l’alumnat procedent de grau mitjà i superior

El nou model inclou una repesca al setembre per a persones que no han fet la preinscripció o no han obtingut plaça

La preinscripció a la Formació Professional per al curs 2024-25 primarà la nota i no l’ordre de petició a l’hora d’assignar les places, mentre que fins ara això passava només per a la primera opció triada per l’alumne/a. A més, augmenta el nombre de places reservades per a les persones procedents de graus mitjà i superior.


Aquest són alguns dels canvis que ha introduït el Departament d’Educació, tal com publica el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Amb el nou procediment, es prioritza la nota mitjana d’accés de l’alumne, sigui procedent d’ESO, FP o la que necessiti segons els estudis demanats, fent servir un model més semblant al d’accés a la universitat, ja que fins ara la qualificació en FP es tenia en compte en la primera opció, però no en les següents, que es regien per ordre de petició.

Reserva de places

S’incrementa la reserva de places de l’alumnat que prové d’FP. En el cas del grau mitjà, fins ara hi havia una reserva del 70% per als graduats en ESO i del 20% per als d’FP bàsica. A la propera preinscripció s’equiparan les dues vies amb una reserva comuna del 80% i hi haurà un 15% de places per a alumnat provinent de les proves d’accés o del curs d’accés a grau mitjà i un 5% per a l’alumnat tècnic o tècnic superior d’FP.

A més, també en aquest grau mitjà, si fins ara la nota que es tenia en compte era la qualificació mitjana de 1r a 3r, en cas de cursar 4t d’ESO, o qualificació de l’ensenyament que dona l’accés, des del 2024-25 s’avaluarà la qualificació mitjana de 3r i 4t d’ESO, o la qualificació de la prova, curs o ensenyament que dona l’accés.

Pel que fa al grau superior, es passa d’una reserva del 60% per a l’alumnat de batxillerat i una del 20% per als tècnics d’FP, a una del 44% i del 36%, respectivament, amb prioritat per als què hagin finalitzat en els tres darrers cursos. També hi ha un 15% per als provinents de les proves d’accés o del curs d’accés a grau superior i un 5% per a l’alumnat tècnic superior d’FP. A la inscripció es valora la qualificació mitjana de l’ensenyament que dona l’accés.

Certificat de professionalitat

Amb la nova llei, en els requisits de preinscripció també s’inclou un 5% addicional per a l’alumnat amb certificat de professionalitat (és a dir, treballadors/es a qui se’ls ha concedit per coneixement o experiència adquirits) inclòs en el cicle formatiu per poder cursar els mòduls que els manquen per obtenir el títol.

Segons fonts d’Educació, l’objectiu de tots aquests canvis és el d’afavorir la continuïtat educativa en els ensenyaments postobligatoris i evitar l’abandonament prematur dels estudis.

Calendari

Les sol·licituds es poden presentar del 24 al 30 de maig i el barem provisional es publicarà el 28 de juny (grau mitjà) i el 26 de juny (grau superior), després del qual hi haurà un període de reclamacions. La publicació de les assignacions està prevista per al 15 de juliol i l’11 de juliol, respectivament.

En una primera tanda es matricularà només l’alumnat que hagi obtingut plaça en la primera opció i serà del 17 al 22 de juliol per al grau mitjà i del 15 al 18 de juliol per al superior.

En una segona tanda, serà el torn de la resta: el 31 de juliol per al grau mitjà i el 30 de juliol per al superior. Se suprimeix l’acte públic de gestió de la llista d’espera i s’obre una repesca del 12 al 16 de setembre per matricular les persones que hagin quedat sense plaça o que no hagin fet la preinscripció.

Altres notícies

Veure-ls totes