• Inici
  • Notícies
  • La Fundació Althaia de Manresa ha format 331 especialistes en 25 anys

Notícies

26 de juny de 2024

La Fundació Althaia de Manresa ha format 331 especialistes en 25 anys

Els metges residents són professionals que han acabat el grau i s’han d’acabar de formar en una disciplina concreta.

Un metge resident s’ha de passar entre quatre i cinc anys per formar-se en una especialitat concreta un cop ha acabat el grau de Medicina, que són sis anys. Entremig passa gairebé un any més per preparar-se el MIR, la prova de les oposicions per poder optar, precisament, a una especialitat. Els últims sis anys, la Fundació Althaia de Manresa ha format 126 especialistes mèdics. 331 des del primer moment que va començar el seu recorregut docent propi, el 1998.

En aquests moments l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa compta amb 150 metges residents. 88 de propis d’Althaia i 62 de l’Institut Català de la Salut. A part de la vessant purament assistencial, la formació és l’altra aportació que fa Manresa al sistema sanitari. Formació que també es porta a terme a altres centres com els d’atenció primària.

Del grau a l’especialitat

Un resident és un professional que ha fet un grau. Per poder exercir una especialitat d’aquell grau, ha d’acabar de formar-se. I això es fa amb el que se’n diu una residència. Ho explica el cap d’estudis de Formació Sanitària Especialitzada d’Althaia, Ramon Santisteve. La residència de Medicina dura de quatre a cinc anys en funció de l’especialitat. La d’Infermeria, dos. I la de Psicologia, quatre.

En un context en què manquen professionals, captar metges i infermeres perquè facin la residència és clau per un centre hospitalari. No tots els hospitals tenen residents. És un procés llarg i complex que ha de passar per la Generalitat i per Madrid, comenta Santisteve.

El recorregut docent del de Manresa va començar el 1994, quan el govern central va acreditar l’aleshores Hospital General per formar metges de família de l’Institut Català de la Salut (ICS). No va ser fins al 1998 que va tenir la primera unitat pròpia reconeguda. Va ser la de Medicina Interna. Després vindrien les de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Psiquiatria i Infermeria de Salut Mental. Actualment forma especialistes en 16 disciplines. Aquest any, per exemple, ofereix per primer cop la de Radiodiagnòstic.

«Jo sempre dic que tenir residents és jugar la Champions. El màxim reconeixement que pot tenir un servei és que estigui acredita per formar residents», assegura Santisteve. Implica tenir infraestructura i un servei ordenat. A més a més, «tenir un professional que arriba per formar-se també t’obliga a endreçar la casa per dins i a tenir les idees clares».

Altres notícies

Veure-ls totes