• Inici
  • Notícies
  • Hypatia II mostra els efectes d'una missió a Mart en la dona: de la massa muscular a la regla

Notícies

05 de maig de 2025

Hypatia II mostra els efectes d'una missió a Mart en la dona: de la massa muscular a la regla

Les astronautes anàlogues de la missió Hypatia II presenten els resultats preliminars de les investigacions que han fet a la base marciana MDRS


Durant les 21 hores que els astronautes de la missió Apollo 11 Neil Armstrong i Edwin Buzz, els primers humans a trepitjar la lluna, van passar al satèl·lit de la Terra, van recol·lectar més de 30 quilograms de pedres lunars. L'anàlisi d'aquelles roques va permetre fer descobriments importants, com ara confirmar que el nostre planeta i la lluna tenen la mateixa edat.

Tanmateix, bona part d'aquell carregament -i dels més de 380 quilograms que en total van retornar en conjunt totes les missions Apollo- no tenia cap valor científic, el mateix que passa amb moltes de les que recullen els ròvers enviats a la Lluna, a cometes o a Mart.

"Sovint els estudis de ciències planetàries es basen en l'anàlisi de meteorits, però cada cop hi ha més projectes de missions espacials per retornar minerals d'altres cossos celestes", explica la geòloga Marina Martínez, que diu que, per aquest motiu, "cal optimitzar les missions de retorn de material. Millors mostres, escollides per la seva composició, tindrien un valor científic més alt i rebaixaria el cost de retornar quilograms de roques que no valen per a res".

Més selectiva

Martínez és una de les astronautes anàlogues d'Hypatia II, un projecte de l'associació catalana amb el mateix nom que té per objectiu impulsar projectes de recerca, desenvolupar activitats de divulgació i fer visibles dones científiques per inspirar vocacions, sobretot entre nenes i noies joves.

Aquesta associació impulsa les missions a l'estació espacial anàloga de recerca marciana Mars Research Desert Station (MDRS), ubicada al desert de Utah, als Estats Units. Allà un grup d'astronautes catalanes han dut a terme un seguit d'experiments, dels quals ara han presentat els primers resultats preliminars. Un dels més destacats ha estat, precisament, l'experiment dut a terme per Martínez.


"Anava equipada amb una pistola de fluorescència de rajos X que em permetia fer in situ una anàlisi química de les roques, saber si tenien una composició interessant i així poder fer una recol·lecció més selectiva".


Martínez va recollir mostres de 12 indrets al desert de Utah amb aquest instrument que permet prioritzar la qualitat a la quantitat de material geològic i evitar la recol·lecció a cegues.


Després, un cop a la base, Martínez duia a terme anàlisis químiques més complexes per acabar d'avaluar l'interès de les mostres. Va ser així com va identificar un mineral ric en estronci, que és un indicador de presència d'aigua abundant en forma líquida, en un entorn àrid com l'actual desert de Utah.


De moment, encara no s'ha detectat aquest element a Mart. Si se'n trobés, seria la confirmació que en un període passat al planeta vermell abundaven rius d'aigua.


Llegat per a futures missions

No és l'únic projecte destacat que aquestes investigadores catalanes han dut a terme. També han dissenyat i instal·lat a l'exterior de la base un triedre, en col·laboració amb l'Agència Espacial Europea. Es tracta d'un instrument que serveix per calibrar els satèl·lits que orbiten la Terra, com ara els Sentinel 3A i 3B del programa Copernicus de l'ESA. L'instrument el podran fer servir futures tripulacions, així com qualsevol grup de recerca i de tractament de dades satel·litals per fer revisions de meteorologia i estudis oceanogràfics i climàtics.


Com afecta l'espai al cos de la dona?

Un dels àmbits de recerca més rellevant d'Hypatia II són els biaixos de gènere que existeixen en les ciències espacials. En aquesta edició, les astronautes van voler explorar com afecta una missió a l'espai el cos de les dones. Així, juntament amb l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, van fer una antropometria abans i després de la missió per veure com canviava la composició corporal de les tripulants a causa dels efectes de les condicions de l'espai.


Teníem condicions de mobilitat reduïda que intentàvem compensar amb 15 minuts d'exercici diari de força i amb alimentació; tot i això, era complicat, perquè la proteïna animal requereix refrigeració i no hi teníem accés", relata Martínez al 324.cat. Tot i això, malgrat que van mantenir el pes i la força, les astronautes van experimentar una pèrdua de massa muscular.

Les Hypatia també van voler centrar-se en la menstruació i a demostrar que és viable respectar el cicle natural de la dona. Així, les tripulants van utilitzar per primer cop una copa menstrual, per així reduir la generació de residus. I, a més, Martínez es va encarregar de dur a terme un altre experiment amb la sang de la menstruació de les participants per veure si es podria emprar com a fertilitzant natural de les plantes que hi ha a la base.


En resultats preliminars, va veure que els planters de llegum adobats amb una dissolució de sang menstrual i aigua tenien més arrels i despuntaven abans que els que no havia adobat. Ara Martínez explica que continuarà aquest experiment a la Terra.  


Inspirar les nenes

Amb la vocació de fomentar vocacions científiques sobretot en nenes i noies, una de les tripulants de la missió, l'artista Anna Bach, ha fet un conte, tant el guió com les il·lustracions, sobre les aventures de les exploradores d'Hypatia II. El conte, que es diu "Les exploradores de Mart" i està adreçat a nenes d'entre 7 i 9 anys, l'edat en què solen aparèixer els biaixos de gènere entre les nenes a l'hora de projectar-se com a científiques i tecnòlogues, el publicarà l'editorial Estrella Polar.


Nova missió el 2027

L'associació Hypatia ha anunciat nova missió anàloga Hypatia III l'any 2027, que serà possible gràcies a la col·laboració de la Fundació 'la Caixa'. De moment, ja han avançat que l'enginyera aeroespacial Estel Blay, de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), serà la nova comandant, i les astronautes a la reserva d'Hypatia II, Laura Gonzàlez, enginyeria aeroespacial cofundadora desenvolupadora de software de simulació de satèl·lits Radian Systems, i Lucía Matamoros, nanotecnòloga i encarregada de projectes a Barça Vision.

La nova convocatòria per seleccionar la resta de la tripulació, fins a sis dones de diferents edats i disciplines, ja està oberta al web d'Hypatia Mars. Les candidates podran presentar-hi projectes de recerca o de divulgació vinculats a l'exploració espacial i en concret al planeta Mart fins al 31 de maig. La nova tripulació s'anunciarà la tardor del 2025.

Font:

Sáez, Cristina (5 de maig de 2025). Hypatia II mostra els efectes d'una missió a Mart en la dona: de la massa muscular a la regla. 3Cat.  Disponible a:

 https://www.3cat.cat/324/hypatia-ii-mostra-els-efectes-d'una-missio-a-mart-en-la-dona-de-la-massa-muscular-a-la-regla/noticia/3349570/

Altres notícies

Veure-ls totes